Hudpleie
Det stikkende redskapet er blitt utrolig populært. Før du arbeider deg til finere hud er det noen ting du skal vite.
AvMarie Alkestrup
- tips
- skjønnhetstriks
- skjønnhetsfavoritter
Dermaroller, microneedling eller skinroller. Det stikkende redskapet går under flere navn og stadig flere norske kvinner bruker det. Og det er også god grunn til å kaste seg med på den stikkende bølgen. En dermaroller er nemlig et av de mest effektive redskapene til bekjempelse av tegn på aldring, små arr og grove porer.
Derfor guider vi deg nå, slik at du vet alt før du tester den stikkende dermarolleren på ansiktet.
-
Hva kan en dermaroller gjøre for huden?
-
Hva er en dermaroller?
-
Hvem bør ikke bruke en dermaroller
-
Dette skal du pleie huden med
-
Hvor ofte skal man bruke en dermaroller?
-
Gjør det vondt å bruke dermaroller?
-
Slik ruller du
-
Klinikkbehandling med dermaroller
-
Rull kroppen med dermaroller
Formålet med å bruke en dermaroller i ansiktet er at de små nålene vil prikke minimale hull i huden. Det aktiverer hudens selvforsvar, slik at den tvinges til å regenerere seg selv. Denne prosessen får huden til å danne mer kollagen, som er med på å holde huden glatt og spenstig. De små hullene fornyer også cellevekst og øker blodsirkulasjonen.
Alt dette er med på å gi en glattere hud, samtidig minskes både dype rynker, begynnende linjer, små arr og grove porer. Derfor er dermarolleren både god til deg som ønsker en synlig yngre hud, men også til deg som sliter med arr etter akne.
Hva er en dermaroller?
Det hudforbedrende redskapet er kjent som både dermaroller og skinroller. Den er oftest fremstilt med et plasthåndtak og et bevegelig rullehode med små, skarpe nåler. De beste dermarollerene er fremstilt med nåler i medisinsk stål eller titanium, som holder seg skarp i lengre tid. Det er viktig å ikke rulle huden med sløve nåler.
Det finnes skinrollere til både hjemmebruk og til professionel klinikk behandling. I tillegg kan man få en modell til ansiktet og en større variant til kroppen.
De gode dermarollerne er ikke billige. Ofte henger pris og kvalitet på nålene sammen, og det kan være direkte skadelig for huden hvis du bruker en dermaroller hvor nålene ikke er i god kvalitet. Hvis du går jevnlig til ansiktsbehandling så rådfør deg med din behandler som vil kunne anbefale noen gode merker og samtidig hjelpe med å avgjøre om huden din vil ha godt av behandling med en dermaroller.
Start med å bruke din dermaroller en gang om uken, og trapp gradvist opp til to til tre ganger om uken. Velg en variant fra et sertifisert merke slik at du vet at nålene er av god kvalitet. Som nybegynner bør du heller ikke velge en nålelengde over 0.2 millimeter. Senere kan du velge 0.5 millimeter, men for de fleste vil 0.2 være det beste valget. For noen vil det være nok å bruke dermaroller som en del av en avgrenset periode i en til to måneder, imens andre foretrekker å rulle huden over en lengre periode. Husk å hold igjen hvis du merker at huden blir mer og mer irritert etter hver gang du har brukt dermarolleren.
Før du starter rullingen, skal huden være helt ren. Hendene skal være nyvasket og du skal ha vasket dermarolleren eller renset den. Rensevæske fås ofte sammen med dermarolleren, og du skal også huske å vaske av væsken etter bruk.
Hvem bør ikke bruke en dermaroller
Har du akne i utbrudd eller flere små sår i ansiktet, som stadig er betent bør du ikke rulle huden. Skinrolleren kan spre bakteriene rundt i resten av ansiktet. Dermarolleren er derimot god å bruke når huden er mindre betent, da den fjerner grove porer og aknearr. Samtidig gjelder det som sagt å merke etter hvordan huden reagerer, da det er en effektiv men barsk behandling. Hvis du får utslett eller kviseutbrudd i etterkant av hjemmebehandlingen bør du vurdere annen behandling eller bestille tid til en profesjonell behandling hvor du kan få den rette veiledningen til hjemmebruk.
De små hullene gir ikke bare fornyet cellevekst, men gjør det også enklere for resten av pleien å trenge inn. Det er derfor en god ide å kombinere rullingen med en etterfølgende fuktende sheetmask, en næringsrik maske eller et aktivt hyaluron-serum og en A-vitaminkrem. Slik at du får en enda større effekt de følgende dagene.
Det er viktig at du ikke kombinerer rullingen med noen form for syrebehandling eller peeling, da det blir alt for belastende for huden. Dette gjelder ikke bare på samme dag som du ruller, men i hele perioden.
Hvor ofte skal man bruke en dermaroller?
Du starter med å bruke dermarolleren en gang om uken. Etterhvert som huden blir vant med behandlingen kan den brukes oftere. Hold alltid en til to dager pause mellom, slik at huden ikke irriteres. Du skal også huske å bytte til en ny dermaroller etter tre til fire måneder, da nålene etterhvert blir sløve.
Det er ikke den mest behagelige opplevelsen, men du kjenner i verste fall en lett sviende følelse. Du skal også forberede deg på å bli rød i ansiktet etter behandling. Dette er fordi blodet pumper rundt under huden i ansiktet. Derfor skal du bruke dermarolleren på dager eller kvelder hvor du ikke har noen planer. Alt ettersom hvor rødmende hud du har, kan du oppleve en sterkere rødhet dagen etter. Dette vil bli forsterket ved bruk av en sterk krem eller et aktivt serum.
Slik ruller du
Jo grundigere du er, desto bedre resultat. Start eksempelvis i pannen, hvor du starter på et lite område ved å rulle fire til ti ganger. Du er ferdig med et område når du har rullet fra alle loddrette, vannrette og diagonale vinkler. Fortsett på denne måten i hele ansiktet, men husk å ikke trykk for hardt. Selv om nålene danner små hull, er det ikke meningen, at de skal nå så dypt at det begynner å blø.
Det er helt normalt å bli rød i huden i ettertid, så gjør det om kvelden eller på dager du ikke skal noe senere.
VIKTIG! Du må ikke bruke sminke 8-12 timer etter du har brukt en dermaroller. Du skal heller ikke bade i havet/basseng eller gå i spa og sauna. En dermaroller lager bittesmå hull i huden, og gjør det lettere for bakterier å trenge inn.
Dersom du har dype arr kan du også vurdere å få en professjonell behandling. Her vil det brukes nåler som går mye dypere ned i huden, noe som vil gi et mer effektivt resultat.
Klinikker behandler med nåler fra 1 centimeter. Alt etter lengden på nålene og området som rulles vil det bli påført en bedøvende krem, da nålene vil penetrere så dypt at det kan gjøre vondt - og det kan blø litt.
Rull kroppen med dermaroller
En dermaroller til kroppen har et større rullehode med 1.200 nåler, som alle har en lengde på 0.5 millimeter. Flere er begynt å rulle kroppen med skinrollere, og behandlingen er bedre kjent som skin resculpting. Det skal gi en glattere overflate, hjelpe mot strekkmerker og cellulitter. Derfor ruller de fleste overarmer, baksiden av lårene og rumpen.