Als iemand die in een dorpje woont weet ik precies dat het soms lastig is om te kiezen voor het openbaar vervoer (OV). Bij ons komen de bussen tijdens de spits wel elke 10 minuten, wat wel eens anders is in andere dorpen. Hoewel het ook nog vaak voorkomt dat er op de 9292-app staat dat er een bus hoort te komen, maar deze is uitgevallen. Het vertrouwen in het OV neemt hierdoor erg af. Ook komen er vaak negatieve reacties over de NS of andere vervoerders in het nieuws.
Naast al deze ervaringen zijn er ook veel positieve. Zo mag ik (als er een goed werkplekje is) mijn reistijd in de trein als werktijd zien en krijg ik vaak nog veel gedaan ook. Of anders alsnog in de eerste klas gaan zitten (wat heel makkelijk te doen is via de NS app).
Daarnaast zit je in de trein, tram en metro niet in de file. Bovendien zijn er ook milieu voordelen, met z’n allen in de trein of bus scheelt een hoop CO2-uitstoot. Om de negatieve connotaties met het openbaar vervoer te veranderen naar positieve leek het me relevant om een blog te schrijven over het stimuleren en faciliteren van het openbaar vervoer. Waardoor medewerkers iets langer nadenken over hun dagelijkse mobiliteit routines en zich ook meer bewust worden van andere vervoeropties.
Hieronder staat een lijst van verschillende manieren om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken als werkgever of te stimuleren:
- In kaart brengen wat redenen voor medewerkers zijn om niet met het OV te gaan en deze oplossen;
- Mensen laten testen via pilots om uiteindelijk de overstap te kunnen maken;
- Het werken in het openbaar vervoer faciliteren door bijvoorbeeld: simkaart voor in laptop;
- Werken in het OV stimuleren door tijdens de spits eerste klas reizen te vergoeden of overnachtingen te vergoeden als de reis langer dan een aantal uur is;
- Laat medewerkers als het druk is ook eerste klasse reizen;
- Vergoed het OV volledig;
- Laat medewerkers die met het ov reizen hun ervaringen delen;
- Laat medewerkers ook gebruik maken van OV-fietsen;
- Geef voorlichting over deelscooters of deelauto’s;
- Van reistijd in het OV (deels) werktijd maken in tegenstelling tot gebruik van de auto;
- Communiceren naar medewerkers wat vaker het OV gebruiken oplevert in CO2-reductie per kilometer;
- De mogelijkheid benoemen om de spits te mijden door vergaderingen later te plannen;
- De lunch en koffie/thee te betalen voor medewerkers die onderweg lunchen of koffie/thee kopen;
- Organiseer campagneweken voor het stimuleren van ov gebruik;
- Medewerkers een contract laten tekenen als ze kiezen om vaker het ov te nemen (een stok achter de deur);
- Reisbuddies maken zodat collega’s samen kunnen reizen;
- In kaart brengen wat de CO-2 uitstoot is op het vervoer en doelen stellen;
- Een openbaar vervoer week houden;
- Mogelijkheden van verschillende openbaar vervoer opties aanbieden en toelichten:
- (Elektrische) OV-fiets
- Bus
- Parkeren op station (P+R)
- Deelauto vanaf een bepaalde locatie
- Deelfietsen / scooters
- Een helpdesk ontsluiten voor vragen.
Kan jij de lijst nog aanvullen? Geef ons jouw handigste tips in de comments hieronder.
Vaak zit de crux voor het openbaar vervoer zit hem in het toegankelijker en meer bekend maken. Als er een auto voor de deur staat, is het makkelijk om autogebruik als gewoonte te zien. Om dit onbewuste proces van de auto pakken te doorbreken is er een gedragsverandering nodig. Dit kan door ten eerste een beloning te geven zoals een financiële prikkel, alleen is dit niet voor de lange termijn. Het moet uiteindelijk komen via zelfovertuiging (wat zijn de belangrijkste voordelen voor jou om vaker het ov te nemen?) en implementatie intentie (als situatie x zich voordoet, dan doe ik gedrag y). Dit laatste heb ik geleerd bij een interessante kennissessie over psychologie achter gedragsverandering toegelicht door Anne Lanting van Dijksterhuis & Van Baarn. Voor meer interessante onderzoeken van D&B naar gedrag en mobiliteit klik hier.
Wat werkt bij jullie bedrijf? Waarom neem jij regelmatig wel of niet het openbaar vervoer? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder. Natuurlijk zijn alle tips of toevoegingen van harte welkom.
Dit blog is geschreven door Dini Wagner. Dini ambieert mensen positief te inspireren om duurzamere keuzes te maken.